graphic

Thursday, 24 May 2012

6 perkara yang wajib diketahui sahabat ^^

IMAM GHAZALI: Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?

Murid 1: Orang tua

Murid 2: Guru

Murid 3: Teman

Murid 4: Kaum kerabat


Imam Ghazali: Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati. ( Surah Ali-Imran :185)IMAM GHAZALI: Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini?

Murid 1: Negeri cina

Murid 2: Bulan

Murid 3: Matahari

Murid 4: Bintang-bintang

Imam Ghazali: Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran agama.IMAM GHAZALI: Apa yang paling besar di dunia ini?

Murid 1: Gunung

Murid 2: Matahari

Murid 3: Bumi

Imam Ghazali: Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU. Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka. (Surah Al Araf: 179)IMAM GHAZALI: Apa yang paling berat di dunia?

Murid 1: Baja

Murid 2: Besi

Murid 3: Gajah


Imam Ghazali: Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH. Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah. (Surah Al-Azab : 72 )IMAM GHAZALI: Apa yang paling ringan di dunia ini?

Murid 1: Kapas

Murid 2: Angin

Murid 3: Debu

Murid 4: Daun-daun


Imam Ghazali: Semua jawapan kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali di dunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat.


IMAM GHAZALI: Apa yang paling tajam sekali di dunia ini?

Murid- murid dengan serentak menjawab pedang!


Imam Ghazali: Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.


Dan beginilah kita...sejauh mana iman didada, sekuat mana agama digenggam..

tepuk dada tanyalah iman...

No comments:

Post a Comment